Historik

Historiken bakom Laporte Ball Trap

Laporte har en lång historia som företag och levererade bl.a byggnadsmaterial över hela Frankrike i ett tidigt skede. 1927 konstruerades den första lerduvekastaren av Emile Laporte, företagsledare och mycket jaktintresserad, för att kunna träna skytte mellan jaktsäsongerna. Samma år började produktionen av lerduvor och företaget började leverera både kastare och lerduvor till skytteklubbar runt om i Europa. Redan så tidigt som 1931 var produktionen av lerduvor uppe i 1 miljon om året.

1947 hade sonen Pierre Laporte tagit över ledningen i företaget och den första automatiserade produktionen för tillverkning av lerduvor hade startat. Rabbit-duvan började presenteras och blev populär på sportingbanorna.

1960 – 2000

1960 blev Laporte officiell leverantör av både lerduvekastare och lerduvor till Olympiska Spelen i Rom, likväl som i Tokyo fyra år senare, som ett resultat av kontinuerlig utveckling av både maskiner och tillbehör. Utvecklingen av Laporte Ball-Traps till att bli en av världens ledande leverantörer till lerduvesporten och till alla stora mästerskap har nu tagit tagit sin början.

1972 tog Jean-Michel Laporte över som företagets ledare med målsättningen att fortsätta utvecklingen av enklare, bättre och mer innovativa lerduvekastare och tillbehör.  Trap 185 (1985), Auto-Rabbit (1987) och Teal-Trap (1988) konstruerades och har blivit legendariska för sin design och funktion.

1990 byggdes en ny fabrik för tillverkning av lerduvekastare i Biot i Frankrike. Samma år tog Laporte, som första tillverkare någonsin, fram en lerduva som var mer miljövänlig än tidigare varianter. Sedan dess har utvecklingen av mer miljövänliga material fortsatt och finns nu i sortimentet som en naturlig del av verksamheten.

2000 och framåt, det nya milleniet.

Två konkurrenter i Europa integreras i verksamheten och Laporte blir världens ledande tillverkare av lerduvekastare och lerduvor.

Kvaliteten och tillförlitligheten gör Laporte till leverantör av lerduvekastare och lerduvor till mästerskapen i Atén (2004), Beijing (2008), London (2012), Rio (2016) och Tokyo (2020). VM, EM och ISSF World Cup har också Laporte som stadig leverantör av utrustning.

2015 sjösätts appen www.weshootapp.com som en kanal för skyttar, jägare och klubbar att utveckla skyttesporten och sig själva, att få nyheter och information av och kunna dela med sig av foton och videor inom skyttesporten.

Den årliga produktionen uppgår nu till mer än 200 miljoner lerduvor och 5000 lerduvekastare  och med en export till mer än 80 länder världen över.

Med sina två söner, Frédéric och Thomas Laporte, fortsätter Jean-Michel Laporte att utveckla sporten och verksamheten med målet att vara förstahandsvalet för skyttarna, klubbarna och tävlingsarrangörerna.